Meglepnek a saját érzelmeid? Ez lehet az oka!

Előfordult már, hogy ismeretlen, vagy akár jól ismert emberek – a párod, barátaid, vagy kollégáid – egészen váratlan érzelmi reakciókat adtak? Megtapasztaltad esetleg azt is, hogy olykor magad is meglepődtél egy rádtörő érzésen, vagy saját heves indulatkitöréseden? Átéltél olyan érzéseket, melyeket magadnak sem tudtál megmagyarázni – pedig próbáltál rá racionális okokat keresni? Vajon mi állhat ezeknek a látszólag érthetetlen, irracionális érzelmeknek a hátterében?

Evéssel a depresszió ellen?

Az elmúlt években egy új és egyre több kutatási eredménnyel alátámasztott szemlélet jelent meg a pszichiátriában: a depresszió és a szorongás kapcsolatban van a táplálkozási szokásokkal, pontosabban bizonyos alapvető tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) hiányával.
Hangulatjavító ételek

A depresszió megelőzésében és kezelésében fontos szerepet játszik a táplálkozási szokások megváltoztatása. Míg korábban csak egy-egy tápanyag hatását vizsgálták, ma már komplexebb képet látunk arról, melyek a legfontosabb tápanyagok agyunk megfelelő működéséhez. Fontos látni azonban azt is, hogy az optimális működéshez nem elég egy-egy tápanyag megfelelő mennyisége, agyunknak ezen tápanyagok mindegyikére szüksége van!

Edd magad boldogra!

Ahhoz, hogy mentális funkcióink – többek közt a figyelem, a tanulás, az emlékezet, az érzelmi állapot, vagy éppen az indulati kontroll – megfelelően működjenek, arra van szükség, hogy az agyunk megkapja a működéséhez szükséges tápanyagokat. Melyek ezek a tápanyagok? A top 12 első három elemét előző írásomban bemutattam, most további kilencet mutatok be! 

Lelki egészség a konyhából

 Előző írásimban azt a 12 alapvető tápanyagot mutattam be, melyek az agyunk, idegrendszerünk működéséhez szükségesek, ezáltal a pszichológiai jóllétünk alapját jelentik. Ezen tápanyagok hiánya szoros kapcsolatban áll a depresszióval, a szorongással, a kognitív funkciók (tanulás, emlékezet, figyelem) működésével, de hatással vannak a neuroplaszticitásra (agyunk alkalmazkodóképessége a változó körülményekhez), vagy éppen az alvás-ébrenlét ciklusra.

Lelki egészség a konyhából – 2.

Múlt héten a leveles zöldségekkel kezdtük azon ételkategóriák bemutatását, melyek az agyunk, ezáltal a mentális egészségünk megőrzése, vagy visszaállítása szempontjából fontosak

 

 

Az érintés hatalma

Vajon miért van az, hogy egy nehéz pillanatban egy ölelés többet jelent az okos vigasztalásnál és miért gyógyítja hatékony az anyai puszi a lezúzott térdet? Van-e jó és rossz érintés? ..és vajon mennyi simogatásra van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a világban?

painted-shoes-1737523_1920

Boldogabbak-e a kreatív emberek?


Lelkünk mélyén pszichológiai kutatások eredményei nélkül is érezzük, hogy a két dolog, a kreativitás és a boldogság kapcsolatban van egymással. A kérdés azonban, hogy melyik volt előbb: a boldog tyúk, vagy a kreatív tojás?

Élet-szín-vonal

Mi kell a boldogsághoz? Mi kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a saját életünkben? Pontosan tudjuk, de olykor nem árt végiggondolni, hogy állunk ezzel mi magunk, mire figyelünk és mit hanyagolunk el, mire van szükségünk valóban!o.

Élet-szín-vonal II.

 A hiányalapú szükségleteink – fiziológiai szükségletek, biztonság, szeretet és valahová tartozás szükséglete, elismerés – kielégítése adják meg a keretét a jóllétünknek. Most jöhet a hab a tortán: a növekedésalapú szükségletek azok, amelyek színt visznek az életünkbe, amelyek értelmet és célt adnak.

Gazdálkodj okosan...az érzelmi befektetésekkel!​

Gyer­mek­ko­runk kihagy­ha­tat­lan játéka volt a Gazdálkodj okosan, még­sem tanul­tunk meg mind az okos gaz­dál­ko­dás sza­bá­lyait. Külö­nö­sen igaz ez, ha nem a pén­zünk­kel, hanem az érzelmi befek­te­té­se­ink­kel kell gazdálkodnunk. Na de mi is az érzelmi befek­te­tés és milyen koc­ká­za­tokra érde­mes oda­fi­gyel­nünk? Lássuk!

Elegendő a pszichés energiád? Válaszolj 3 kérdésre és megtudod!​

A laborleletektől a vérnyomásig, az állóképességet vizsgáló mérésektől a műszeres vizsgálatokig rengeteg mutatója van annak, milyen jól működik a testünk. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha a mentális állapotunkról, a pszichés energiánkról szeretnénk információt kapni.

A felnőttkori szorongás gyermekkori gyökerei

Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges – a szervezet, ha fenyegetést észlel, felkészíti a testet a menekülésre, vagy éppen a szembeszállásra – fokozza a teljesítőképességet (pl. sportban, munkahelyen). Akkor válik problémává a nyugtalanságérzet, ha az élet több területére átterjed, és általános érzéssé válik.

Öt konflikuskezelési stílus - Rád melyik jellemző?

Korábbi bejegyzésemben arról írtam, milyen tulajdonságok jellemzik a profi konfliktuskezelőket. Ezen tulajdonságok egyike a flexibilitás, konfliktuskezelési stílusok változatos alkalmazása. Alapvetően öt konfliktuskezelési stílus létezik, melyek közül egyik sem jó, vagy rossz, eredményességük az adott helyzet függvénye. Lássuk, melyek ezek és mikor lehet/érdemes alkalmazni őket

Ha tetszettek a cikkek, csatlakozz Fb oldalamhoz is!